Az elsősegély tanfolyam tematikája

ELSŐSEGÉLY-TANFOLYAM, ELSŐSEGÉLY-VIZSGA „A” TÉTELSORA.

Ne feledd!  Minden esetben gumikesztyű használata és mentőhívás (104)!

I. ERŐS VÉRZÉS

1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A bal karját fájlaló, földön ülő kerékpáros

Iábszárán 8-10 cm-es roncsolt seb látható. A seb erős sugárban lüktetve vérzik.

Sérülés: artériás vérzés a lábszáron, karsérülés (esetleg törés).

Ellátás: A sérült lefektetése és a vérző láb felemelése, majd a szorító ruhadarabok, cipő eltávolítása.

Ezt követő lépés a nyomáspont elnyomása, sebtamponálás, és nyomókötés. Közben mentőhívás.

A kart ezután megnézzük, és szükség esetén háromszögletű kendővel rögzítjük. 

2. Személyautóval közlekedve látja, hogy egy a mezőről hazafelé tartó kerékpáros elesik és a nála lévő sarlóval megvágja a nyakát. Odamenve látja, hogy a földön ülő sérült nyakának bal oldalán nagy seb tátong, a sebből a vér erős sugárban lüktetve spriccel.

Sérülés: nyaki artériás vérzés.

Ellátás: A sérült leültetését követően, a sérült mögé állva a nyomáspont elnyomása egy steril pólyával, vagy az ujjunkkal. Mentőhívás!

3. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Motoros elesett úgy, hogy közben a motorjával egy járókelőt fellökött, akinek a bal lábszárából bőségesen folyik a vér, a járdán fekszik, hangosan kiabál.

Sérülés: visszeres vérzés a bal lábszáron.

Ellátás: A sérült lefektetése és a vérző láb felemelése. A szorító ruhadarabok és a cipő eltávolítása, majd sebtisztítása, illetve fertőtlenítés Betadinnal, nyomókötés, közben mentőhívás.

4. Buszon utazva, hirtelen fékezést követően az egyik utas a kapaszkodónak esett. Homloka bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatos vérzését észlel.

Sérülés: vérző fejsérült, feltehetőleg vénás, mert a vér folyamatosan folyik.

Ellátás: sérült lefektetése fej megemelése, fertőtlenítés, nyomókötés. Mentőhívás!

5. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Fémlapokat szállító kisteherautóról lezúduló darabok sebesítenek meg egy segédmotor - kerékpárost. Sérült segédmotoros-kerékpáros az útpadkán ül csuklóján, arasznyi sebből a vér nagy sugárban spriccel.

Sérülés: artériás vérzés.

Ellátás: a sérült leültetése, kar felemelése, nyomáspont elnyomása, a sérült karjáról a szorító karóra a ruhadarabok az ujjáról gyűrű és az ékszer eltávolítása, majd seb-tamponálás és nyomókötés. Mentőhívás!

6. Az út szélén álló elromlott járművet javítja a gépkocsivezető, közben éles lemez szakítja fel a csuklóját. A sebből lüktető vérzését észlel, a sérült sápadt, gyenge.

Sérülés: artériás vérzés, shockk-os állapotban van a sérült!

Ellátás: Shockk fektetés! ( Fektetés megemelt lábakkal). A kar felemelése, nyomáspont elnyomása, seb tamponálása, nyomókötés, mentőhívás. Apró kortyokkal meg lehet itatni vízzel. Alkohol adása tilos!

7. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Az egyik gépkocsi utasa a roncsba beszorulva ül, a hajas fejbőrén lévő sebből a vér nagy mennyiségben, folyamatosan folyik.

Sérülés: vérző fejsérült, feltehetőleg vénás, mert folyamatosan folyik.

Ellátás: fertőtlenítés, SAPKA kötés! Mentőhívás!

II. ESZMÉLETLEN BETEG

1. Két személygépkocsi ütközött, az egyik sérült az ütközéskor kizuhant a gépkocsiból és az útpadkán mozdulatlan fekszik, furcsán, hörögve veszi a levegőt.

Serülés: eszméletlen, mivel kizuhant gerincsérülésre kell gondolni!

Ellátás: eszméletlen beteg ellátási sémája szerint. Szükség esetén száj kitakarítás, légzés vizsgálat az áll kiemelésével (fej hátrahajtásával), ha nincs légzés, akkor újraélesztés, ha van légzés, akkor vagy az ESCHMARK mőfogással vagy a fej hátrahajtásával lehet biztosítani a szabad légutakat. Mentőhívás!

2. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Oszlopnak ütközött személygépkocsiban a kormányra borulva, sérültet talál. Bal halántéka táján szivárgó vérzését észlel, szólításra nem válaszol.

Sérülés: eszméletlen, fejsérült.

Ellátás: eszméletlen beteg ellátási sémája szerint. Szükség esetén száj kitakarítás, légzés vizsgálat az áll kiemelésével (fej hátrahajtásával), ha nincs légzés, akkor újraélesztés. Ebben az esetben Rautek műfogással kell kimenteni a sérültet, mivel az autóban nem lehet újraéleszteni.  Ha van légzés, akkor az autóban vagy az ESCHMARK mőfogással vagy a fej hátrahajtásával lehet biztosítani a szabad légutakat. Mentőhívás! 

Fontos: Kimentést csak akkor alkalmazunk, ha a sérült közvetlen életveszélyben van vagy, ha újra kell éleszteni!

3. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Az oszlopnak ütközött gépkocsiban egy nem beszélő, nem mozgó, szemeit csukva tartó, a bal első ülésen kormányra borult sérültet talál. 

Sérülés: eszméletlen.

Ellátás: eszméletlen beteg ellátási sémája szerint. Szükség esetén száj kitakarítás, légzés vizsgálat az áll kiemelésével (fej hátrahajtásával), ha nincs légzés, akkor újraélesztés. Ebben az esetben Rautek műfogással kell kimenteni a sérültet, mivel az autóban nem lehet újraéleszteni. Ha van légzés, akkor az autóban vagy az ESCHMARK mőfogással vagy a fej hátrahajtásával lehet biztosítani a szabad légutakat. Mentőhívás!

4. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Több jármű ütközött, az egyik összetört személygépkocsi vezetőülésében talált sérült oldalra dőlve fekszik, mozdulatlan.

Sérülés: eszméletlen.

Ellátás: eszméletlen beteg ellátási sémája szerint. Szükség esetén száj kitakarítás, légzés vizsgálat az áll kiemelésével (fej hátrahajtásával), ha nincs légzés, akkor újraélesztés. Ebben az esetben Rautek műfogással kell kimenteni a sérültet, mivel az autóban nem lehet újraéleszteni. Ha van légzés, akkor az autóban vagy az ESCHMARK műfogással vagy a fej hátrahajtásával lehet biztosítani a szabad légutakat. Mentőhívás!

5. Két személygépkocsi ütközött. Az egyik gépkocsivezető a kormányra borulva fekszik.

A másik jármű jelentősen összetört, vezetője nem tud kiszállni, lábait fájlalja.

Sérülés: az egyik sérült eszméletlen, a másik egy lábsérült (feltehetően törés).

Ellátás: Az eszméletlennel kezdjük, mert az súlyosabb. Eszméletlen beteg ellátási sémája szerint. 

Szükség esetén száj kitakarítás, légzés vizsgálat az áll kiemelésével (fej hátrahajtásával), ha nincs légzés, akkor újraélesztés. Ebben az esetben Rautek mőfogással kell kimenteni a sérültet, mivel az autóban nem lehet újraéleszteni. Ha van légzés, akkor az autóban vagy az ESCHMARK mőfogással vagy a fej hátrahajtásával lehet biztosítani a szabad légutakat. A második sérültet nem kell mozgatni, a talált helyzetben meg lehet támasztani két oldalról a lábait. Mentőhívás!

III. FELSŐ VÉGTAG SÉRÜLÉSE

1. Személyautóval közlekedve látja, hogy egy ön előtt haladó segédmotoros lehajt az úttestről és felbukik. Megáll segítséget nyújtani. Az idős sérült sisakot nem viselt, arcán horzsolások látszanak, bal könyöke fáj, duzzadt, deformált.

Sérülés: könyöktörés, de fejsérülés is feltételezhető.

Ellátás: sérült leültetése, a sérült karról a szorító ruhadarabok, gyűrű, óra ékszer eltávolítása, majd a sérült könyökének két háromszögletű kendővel való rögzítése. Az arcon lévő zúzódások tisztítása, fertőtlenítése Betadinnal. A sérült állapotától függően fektetésre is szükség lehet. Fejsérült fektetése: hanyatt, enyhén megemelt fejjel. Mentőhívás!

2. Az autójából kiszálló utas a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, mellkasa jobb oldalán fájdalmat jelez, mely minden légvételkor erősödik.

Sérülés: felkartörés és bordatörés.

Ellátás: félig ülőhelyzet (bordatörés miatt), sérült karról a szorító ruhadarabok, gyűrű, óra ékszer eltávolítása, majd a könyök két háromszögletű kendővel való rögzítése. Mentőhívás!

3. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A kerékpáros gyalogost lökött fel. A sérült bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, homlokán 3 cm-es szennyezett sebzés látható.

Sérülés: Vállficam, vagy törés, vérző fejsérülés.

Ellátás: sérült leültetése, a sérült karról a szorító ruhadarabok, gyűrű, óra ékszer eltávolítása, majd a váll két háromszögletű kendővel való rögzítése. Az arcon lévő seb tisztítása, fertőtlenítése Betadinnal, steril fedőkötés. A sérült állapotától függően fektetésre is szükség lehet. Fejsérült fektetése: hanyatt, enyhén megemelt fejjel. Mentőhívás!

4. Személygépkocsival közlekedik. Az Ön előtt haladó motoros kanyarban kicsúszik. Megáll segítséget nyújtani. A sérült bal könyökét fájlalja, nagyon nehezen mozgatja, többször rákérdez, hogy mi történt vele.

Sérülés: könyöktörés vagy ficam, agyrázkódás (fejsérült).

Ellátás: sisak maradhat, mert nem indokolja semmi a levételét, de leveheti saját maga is. 

Sérült leültetése, a sérült karról a szorító ruhadarabok, gyűrű, óra ékszer eltávolítása, majd a váll két háromszögletű kendővel való rögzítése. Mivel fejsérült, ezért hanyatt kell fektetni, enyhén megemelt fejjel.  Mentőhívás!

5. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Személygépkocsi utasát a roncsba beszorulva találja, aki önt kéri, hogy segítsen rajta. A sérült bal alkarja deformált, a sérülés területén sebzést lát, enyhe, szívargó vérzéssel.

Sérülés: nyílt alkartörés.

Ellátás: a sérült karról a szorító ruhadarabok, gyűrű, óra ékszer eltávolítása, a sebfertőtlenítése Betadinnal, steril fedőkötés és a végtag rögzítése egy háromszögletű kendővel. Mentőhívás!  

IV. FEJSÉRÜLÉS

1. Gyalogos gázolás történt, ön ált meg segítséget nyújtani. Az úttesten hanyatt fekvő sérült füléből és orrából gyenge, szivárgó vérzés észlelhető.

Sérülés: koponyaalapi törés.

Ellátás: nyílt törés lévén a sebet steril gézlappal lefedjük, parittyakötéssel bekötjük a fülét és az orrát. A sérültet hanyatt fektetjük, fejét megemeljük és arra az oldalra fordítjuk a fejét, amelyik oldalon van a vérzés, hogy a vér ki tudjon csorogni. Szükség esetén a sérültet hasra fektetjük, a mellkasa, homloka és az álla alatt alátámasztva, mert így az orrból is könnyebben ki tud jönni a váladék. Mentőhívás!

2. Kerékpáros elesett és elsőként érkezik a helyszínre. Rákérdezésre a sérülte elmondja, hogy szédeleg és nagyon faj a feje. 

Sérülés: agyrázkódás.

Ellátás: hanyatt fektetés enyhén alátámasztott fejjel.  Mentőhívás!

3. Segédmotoros egy személygépkocsi elé hajtott, a segédmotoros bukósisakja nem volt bekötve, így az leesett a fejéről. A sérült a motor mellett ül, bal füléből vér szivárog, fejét fájlalja. Többször megkérdezi, mi történt vele.

Sérülés: Koponya alpi törés, agyrázkódás.

Ellátás: nyílt törés lévén a sebet steril gézlappal lefedjük, parittya-kötéssel bekötjük a fülét, a sérültet hanyatt fektetjük, fejét megemeljük és arra az oldalra fordítjuk a fejét, amelyik oldalon van a vérzés, hogy ki tudjon csorogni a váladék.  Mentőhívás!

4. Személygépkocsi árokba hajtott, az utas nem volt bekötve, a szélvédőnek esett. Homlokán duzzanat látható, rákérdezésre elmondja, hogy szédül és hányingere van.

Sérülés: agyrázkódás.

Ellátás: hanyatt fektetés enyhén alátámasztott fejjel. Mentőhívás!

5. Ön a gyalogost gázoló autó mögött halad. Látva a gázolást, a kocsijával félre áll. Amikor a gyalogoshoz siet, azt észleli, hogy a sérült mozdulatlan, de kis idő után a sérült már felül és fájlalja a fejét. 

Sérülés: agyrázkódás.

Ellátás: hanyatt fektetés enyhén alátámasztott fejjel. Mentőhívás!

V. ALSÓ VÉGTAG SÉRÜLÉSE

1. Személygépkocsi gyalogost gázolt. A sérült az úttesten fekszik, hangosan kiabál, bal combját fájlalja. A gépkocsivezető elmondja, hogy a gázolást követően 1-2 percig még nem panaszkodott, nyugodtan feküdt.

Sérülés: combcsont-törés, átmeneti eszméletvesztés.

Ellátás: a talált helyzetben rögzítés, két oldalról végig meg kell támasztani a végtagot, de előtte a lábbelijét és a szorító ruhadarabot el kell távolítani. Ez utóbbit szükség esetén akár ollóval is. Mentőhívás!

2. Tehergépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült arca véres, bal bokáját fájlalja, mely duzzadt, deformált.

Sérülés: bokatörés, arcon horzsolások.

Ellátás: a talált helyzetben rögzítés, két oldalról végig meg kell támasztani a végtagot, előtte a lábbelijét és a szorító ruhadarabjait el kell távolítani. Ez utóbbit szükség esetén akár ollóval is. Arcon lévő seb megtisztítása, fertőtlenítése. Mentőhívás!

VI. SÚLYOS SÉRÜLÉS

1. Kerékpáros padkára hajtott és a szegélykőre esett. Hátát fájlalja, úgy érzi, hogy zsibbad a bal lába.

Serülés: gerinctörés.

Ellátás: talált helyzetben hagyjuk, tilos mozgatni. Kikérdezzük a sérültet. Mentőhívás!

2. Egy személygépkocsi nagy sebességgel fának ütközött. A vezető nem volt bekötve, medencéjét fájlalja.

Sérülés: medencetörés.

Ellátás: talált helyzetben rögzítem (két oldalról megtámasztom). Mentőhívás!

3. Árokba hajtott egy gépkocsi, a vezetője a baleset során kizuhant a járműből, az árokban fekszik, segítséget kér.

Serülés: gerinctörés, (medence és combcsont törése is lehet).

Ellátás: talált helyzetben hagyjuk, tilos mozgatni. Kikérdezzük a sérültet. Mentőhívás!

4. Nagy sebességgel haladó terepjáró gyalogost gázolt. A sérült a jármű alá csúszva fekszik, mindkét comb ját fájlalja.

Sérülés: combcsonttörés.

Ellátás: a talált helyzetben rögzítés, két oldalról végig meg kell támasztani a végtagot, előtte a lábbelijét és a szorító ruhadarabjait el kell távolítani. Ez utóbbit szükség esetén akár ollóval is. Mentőhívás!

5. Motoros gödörbe hajtott és bukott ön előtt haladva. A sérült 10-15 métert repült az elesés helyéhez képest, az úttesten fekszik, eszméleténél van.

Serülés: gerinctörés, de medence és combcsont törése is lehet.

Ellátás: talált helyzetben hagyjuk, tilos mozgatni! A sisak maradhat, mert nem indokolja semmi a levételét. Kikérdezzük a sérültet. Mentőhívás!

VII. CO MÉRGEZÉS

1. Autóvillamossághoz hobbi szinten értő ismerőséhez érkezik. Jól hallható a garázsból a gépkocsi motorjának hangja. Az ablakon benézve látja, hogy valaki a nyitott ajtajú autóban ül, arccal a kormányra borulva.

Sérülés: CO mérgezés, eszméletlen. 

Ellátás: szellőztetés, míg szellőzik, mentőhívás, Rautek mőfogással kimentés és az eszméletlen beteg ellátási sémája szerint. Szükség esetén száj kitakarítás, légzés vizsgálat az áll kiemelésével (fejhátrahajtásával), ha nincs légzés, akkor újraélesztés, ha van légzés, akkor stabil oldalfektetéssel lehet biztosítani a szabad légutakat. 

A CO- és benzinmérgezés keletkezése, tünetei és elsősegélye: (a CO színtelen, szagtalan gáz). A CO keletkezése: kipufogógáz, kazán, helytelenül beszerelt gázkészülékek, vagy idő előtt lezárt széntüzelésű kályha.

Tünetei: tarkótájékon szaggató, lüktető fejfájás, hányinger, lentről felfelé haladó izomgyengeség, eszméletvesztés, légzésbénulás.

Elsősegély: tiszta levegőre juttatni, stabil oldalfekvés, légzés hiánya esetén lélegeztetés.

VIII. LÉGÚTI IDEGENTEST

1. Gyermekülésben utazó, apró műanyag építőjátékkal játszó kisgyermek hirtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit sípoló hangjelenség kíséri.

Serülés: félrenyelés, légúti idegentest.

Ellátás: bele tekintünk a szájba, hátha kézzel el lehet távolítani. Ha nem, akkor a gyermeket az ölünkbe fektetjük, úgy, hogy a feje kissé lefelé lógjon, és négyszer-ötször erőteljesebben a lapockái közé ütünk. 

FONTOS: a HEIMLICH műfogás 1 éves kor alatt tilos alkalmazni! Csecsemőket, tilos rázni! 

Az ő esetükben a gyermeket az alkarunkra fektetjük, úgy, hogy az arca a mutató és a középső ujjak között legyen (nyitva maradjon a szája) és így ütögetjük meg a hátát. Ha a hátba csapások nem mozdítják ki az idegen testet és a gyermek még eszméletén van, alkalmazzon a csecsemőnél mellkasi, míg a gyermeknél hasi lökéseket! Vigyázat semmilyen körülmények között ne alkalmazzon a csecsemőn hasi lökéseket (Heimlich-manőver)! Hatástalanság esetén újraélesztés!

2. Felnőtt utasa szendvicset fogyaszt, miközben beszélgetnek. Hirtelen erősen köhög néhányat, majd láthatóan nem kap levegőt és nem tud hangot adni.

Serülés: félrenyelés, légúti idegentest.

Ellátás: bele tekintünk a szájba, hátha kézzel el lehet távolítani. Ha nem, akkor négyszer-ötször erőteljesebben a lapockái közé ütünk. Hatástalanság esetén Heimlich műfogást alkalmazunk négyszer-ötször. Sikertelenség esetén ezeket felváltva lehet alkalmazni. Végső esetben újraélesztés.

ELSŐSEGÉLY-TANFOLYAM, ELSŐSEGÉLY-VIZSGA „B” TÉTELSORA.

 (E> elméletben). . .  (GY> gyakorlatban). . . (E + Gy> elméletben-gyakorlatban) . . .

1. Soroljon fel biztonsági intézkedéseket egy baleseti helyszínen! E

Teendők: 

 • a gépkocsi motorját leállítjuk, a vészvillogót bekapcsoljuk, az elakadást jelző háromszöget kirakjuk, mindezt jól láthatósági mellényben 
 • az utat mindkét irányból lezárni, a felesleges személyeket elküldeni.

2. Mutassa be a kimentés folyamatát! E + Gy (RAUTEK)

Kimentést akkor alkalmazunk, ha a sérült közvetlen életveszélyben van: az autó ég, fel fog robbanni, le fog zuhanni, ráeshet valami stb., vagy a sérültet újraéleszteni kell. A Rautek műfogást alkalmazhatjuk kocsiból történő kimentésre, de más térből, helyszínről való kimentésre is (kivéve gerinc-sérülés).

3. Ismertesse alábbi sérüléstípusok főbb jellemzőit; rándulás, törés, ficam! E

Rándulás: erőhatás után a csontok eredeti helyzetükbe visszatérnek.

Ficam: a csontfelszínek eltávolodnak, és kóros helyzetben rögzülnek. Az ízület duzzadt, deformált, a végtagot nem tudja mozgatni. Ellátása: nem zárható ki a csonttörés. Tilos a ficamot „helyre tenni"! 

Törés: fáj, duzzadt, deformált, nem tudja mozgatni, lehet nyílt is.

Ideiglenes rögzítés: a talált helyzetben rögzítjük felső végtagon egy vagy két háromszögletű kendővel, alsó végtagon két oldalról megtámasztjuk. A sérült végtagon lévő ruházatot meglazítjuk, gyűrűt, órát, ékszert levesszük. 

4. Ismertesse a jelentős vérvesztést szenvedett beteg tüneteit és ellátását! E +Gy (Shock) Sokk: vérellátási probléma, önálló betegséggé változik. Oka, hogy a sérült hirtelen nagy mennyiségű folyadékot veszít, vérzéssel vagy égéssel. Életveszélyes állapot!

A sokk-folyamat tünetei: 

 • a korábban jajgató beteg elcsendesedik, közömbös lesz, bőre sápadt, szürkés, tapintása pedig hűvös, nyirkos
 • pulzusa szapora (100/perc fölött), egyre nehezebben tapintható, mert csökken a vérnyomás
 • szomjúságra panaszkodik, fázik.

Ellátás: Nyugalomba helyezés és a kiváltó ok megszüntetése - sebellátás sérüléstől függően (pl: gyors és eredményes vérzéscsillapítás).

 • sokk-fektetés 
 • itatása apránként, ha lehetséges
 • gondos betakarása.

5. Ismertesse a mellkas sérülés főbb tüneteit és ellátását!

Levegővételkor, mozgáskor, illetve nyomásra jelentkező fájdalom. Felületes pihegő légzés, fulladásérzés. Véres váladék felköhögése tüdősérülésre utal.

Ellátás: Félig ülő helyzet biztosítása. 

6. Ismertesse a gerinc sérülés főbb tüneteit és ellátását! E+Gy 

A gerincoszlop teljes hosszában jelzett fájdalom, nem tudja mozgatni a végtagjait, érzés kiesés, zsibbadás, reflexek részleges vagy teljes hiánya, székletét, vizeletét maga alá engedi.

Ha a sérült eszméletlen, akkor a körülményekből következtethetünk, pl: magasból zuhanás, motoros baleset, hátára esett stb. Óvatosan végigtapogatjuk a gerincet az esetleges deformációk észrevételezéséhez. Sajnos ez nem mindig kivitelezhető és nem ad pontos információt.

Ellátás: Ha a körülmények nem indokolják, teljes mozgástilalom. Ha a sérült eszméletlen, akkor a légutak biztosítása. ESCHMARK - mőfogással vagy a fej hátrahajtásával. Ha a körülmények (veszély) miatt mozdítani kell a sérültet, a mentők megérkezése előtt, tálcafogással mozdítható, ha van három megfelelő segítő!

Tálcafogás: minimum 3 fő szükséges. Egy a fejet rögzíti, egy a törzs mellett egy a lábnál emeli fel a sérültet egyszerre. 

7. Ismertesse a súlyos sérült elhelyezését, és igény estén a légutak biztosítását! E

A légút biztosítására eszméletlen állapotban van szükség. Nem tehető stabilba a sérült, ha súlyos sérülése van: gerinc-, medence-, combcsont-törés. ESCHMARK-műfogás, vagy a fej hátrahajtásával lehet biztosítani a légutakat.

8. Mutassa be a bukósisak levételét! E+Gy 

Bukósisak eltávolítása: Csak akkor távolítsuk el a bukósisakot, ha az feltétlenül szükséges (nincs légzés, eszméletlenség, hányás, vérzés). Feltételezni kell a nyakcsigolya sérülését.

Eltávolítás 2 személlyel: 

 • A sérült feje mögé állva a sisak alsó peremét két kézzel fogva rögzítse a fejet, enyhén maga felé húzza. 
 • A másik személy oldja ki az áll alatti rögzítő szíjat. Szemben állva fogja meg a két kézzel a sérült fejet hüvelykujjal az arcon, a többivel a nyakon és a tarkón. 
 • A beteg fejénél lévő személy távolítsa el a sisakot. 
 • Ezt a rögzítést tartsa meg az egyik, a másik elvégzi a további elsősegélynyújtást.

9. Mutassa be a súlyos sérült mozdításának lehetséges módszerét! E +Gy 

Tálcafogás: minimum 3 fő kell a sérült megemeléséhez. Mindhárman egy oldalon a beteg mellett fél térdelő helyzetben helyezkednek el. Egy a fejnél, egy a törzsnél, egy a lábnál. A beteg alá nyúlva úgy emelik fel. hogy az alkarjukon legyen a súly. A fej részénél álló irányít, 3-ra egyszerre emelik fel a sérültet.

10. Ismertesse a törés jeleit, mutassa be az alsó végtag törésének ellátását! E +Gy

11. Ismertesse a törés jeleit, mutassa be a felső végtag törésének ellátását! E

Törés: fáj, duzzadt, deformált, nem tudja mozgatni, lehet nyílt is, a deformitás felett seb látható

A talált helyzetben rögzítjük felső végtagon egy vagy két háromszögletű kendővel, alsó végtagon két oldalról megtámasztjuk. A sérült végtagon lévő ruházatot meglazítjuk, gyűrőt, órát, ékszert levesszük. 

12. Ismertesse az égés jellemző tüneteit, ellátását! E

Osztályozása: 

 • első fokú (bőrpír, fájdalom, kisimult felszín),
 • másodfokú: égési hólyagok folyadékkal,
 • harmadfokú: felszakadt hólyagok, szürkés-sárgás nem vérző sebalap
 • negyedfokú: szenesedett szövetek. Ellátása: Ha lehetséges, a ruha eltávolítása. 

Lehetőleg folyóvízzel 20 percig hűteni az égett területet, folyamatos hűtőborogatás. 

Steril gézlappal fedni, pólyamenetekkel rögzíteni. 

Többször kevés folyadékkal itatható a sérült. Tilos a sebbe bármit kenni, szórni! 

13. Ismertesse az ájulás jellemző tüneteit, mutassa be az ellátását! E +Gy 

 Az agy átmeneti vérellátási zavarai miatti tünetek. Szédülés, fülzúgás, látászavar, sápadt arcbőr, majd összes esés.

Ellátás: hanyatt fektetés, megemelt lábakkal, ha egy két percen belül nem nyeri vissza az eszméletét, akkor eszméletlen beteg ellátása lép érvénybe.

14. Mutassa be a háromszegletű kendő használatát felső végtagon! Gy

15. Helyezzen fel nyomókötést, alkari vérzés esetén! Gy

Vénás vérzés: sérült végtag felemelése, fertőtlenítés (Betadinnal), steril gézlap, egy két körkörös rögzítés után mullpólya a nyomás kifejtésére, majd további rögzítés körkörös pólyamenetekkel.

Artériás vérzés: végtag megemelése, nyomáspont, nincs idő fertőtleníteni! A seb kitamponálása gézlapokkal, újabb gézlapok felhelyezése, néhány körkörös pólyamenettel rögzítés, mullpólya a nyomás kifejtésére, majd rögzítés további körkörös pólyamenetekkel.

16. Helyezzen fel egy sapkakötést! Gy

17. Mutassa be a hasi sérült helyes fektetési módját! E+GY

Hanyatt fektetés, alsó végtagtérdben felhúzva, alátámasztava, fejet enyhén megemelve, alátámasztva.

18. Mutassa be a sokk (SHOCK) fektetés helyes fektetési módját! E+GY

Sokk-fektetés: lapos fektetés, alsó végtag felemelése.

19. Mutassa be az ájult sérült helyes fektetési módját! E+GY

Háton fektetés, alsó végtag felemelése.

20. Mutassa be a fejsérült helyes fektetési módját! E+GY

Hanyatt fekve enyhén megemelt fejjel. Szükség esetén oldalra fordított fej, hogy a váladék ki tudjon csurogni. Arckoponya sérültet: hason fekve, homloka, álla, mellkasa alatt alátámasztva.

21. Mutassa be a mellkasi sérült helyes fektetési módját! E+GY

Félig ülő helyzet.

22. Ismertesse az ön helyszíni teendőit veszélyes anyagot szállító jármű balesete esetén! E

Teendők és tilalmak veszélyes anyagot szállító jármű balesetekor: 

Teendők:

 • a gépkocsi motorját leállítjuk, elakadásjelzőt bekapcsoljuk, a háromszöget kirakjuk, mindezt láthatósági mellényben. 
 • az utat mindkét irányból lezárni, a felesleges személyeket elküldeni,
 • gőz, füst esetén csak szél irányából szabad megközelíteni és távozni.

Tilalmak:

 • a jármű gyújtását, fényeit bekapcsolni,
 • dohányozni,
 • a sérült személyt a veszélyzónán belül ellátni.

 Az elsősegélynyújtónak el kell vinnie a sérültet a veszélyzónából, magát védenie kell gumikesztyűvel, a sérültről levett ruhát, kötszert egy csomóba kell gyűjteni. Tilos a vegyi anyaggal szennyezett sérültet szájból orrba lélegeztetni!

A mentők értesítésekor közölni kell: 

 • vegyi-szennyezésre utaló gyanút,
 • a tartályszivárgás, kiszóródás kb. kiterjedését,
 • a tábláról leolvasott alsó-felső számsort,
 • a veszélyzónából eltávolított sérültek helyét.

23. Ismertesse a hasi sérülés jellemző tüneteit, veszélyét! E

Fajtái: máj, lép, hasnyálmirigy, gyomor, belek, vese, húgyhólyag (mellkasi sérüléssel együtt is jelentkezhet).

Légérzékenyebbek a máj és a lép. Belőlük jelentős vérzés indulhat. A máj- és léptok alatt gyűlik össze a vér, majd később átreped. Ez a kétszakaszos vérzés. 

Veszélye, hogy hirtelen jelennek meg a súlyos tünetek.

Tünetei: tapintásra fokozódó fájdalom a hasban, és deszka kemény, 100/perc feletti könnyen elnyomható pulzus, szürkésfehér sápadtság, hűvös, nyirkos bőr, aluszékonyság, szomjúság érzés (sokktünet).

Ellátása: Fej, törzs egy szintben, alsó végtag térdben hajlítva, alátámasztva. Tilos száján át gyógyszert adni, vagy folyadékot! 

24. Ismertesse a koponyát ér ütés lehetséges következményeit és elsősegélyét! E

Koponyát ért ütés lehetséges következményei és elsősegélye (fektetési mód): 

A koponyasérülés tünetei: 

 • kétoldalt különböző pupillatágulat, tudatzavar, eszméletlenség,
 • hányás, légzészavar, heves fejfájás, szédülés.

Fajtái: 

Agyrázkódás: emlékezetkiesés, szédülés, hányinger, fejfájás, látás-hallászavar

Ellátása: fektetés, légút biztosítás, stabil oldalfekvés (csak akkor, ha eszméletlen).

Koponyaalapi törés: 

 • szem körüli „pápaszem"
 • fülből, orrból, garatból történő vérzés

Ellátása: 

 • a légutak biztosítás, stabil oldalfekvés, ha eszméletlen.
 • Ha eszméleténél van, akkor hanyatt fekve kissé megemelt fejjel, laza fedőkötés a vérző orra vagy fülre.

 Arckoponyacsont-törés: felső-alsó állcsont törése, orrcsont törése.

Ellátása: állra, orra parittyakötés. A szájüregbe történő vérzéskor nyelési, nyelvmozgási nehézség esetén fektessük hasra!

25. Ismertesse a sebellátás menetét! E

Nyílt sérülések: a bőr folytonossága megszakad. A sebzés történhet tompa, éles, hegyes tárggyal.

Rangsorolása függ a vérzés minőségétől. Mélyre terjedő sebekből változó vérzés látható. Az érzőidegek sérülése miatt fájdalom, az izmok, inak sérülésekor működéskiesés következhet be.

 A fertőzés veszélyre vigyázni kell!

Sebellátás: felületi sérülések esetén, a seb környékét vízzel lemossuk, majd fertőtlenítjük a sebet Betadinnal.

 • Hajszáleres vérzés: csíramentes fedőkötés. 
 • Visszeres (vénás) vérzés: Sötét bőven folyó vérzés. A seb környékének megtisztítása a sebtől kifelé terjedő mozdulattal. A sebbe semmit sem szabad szórni. Vénás vérzésnél nyomókötést alkalmazunk! (Nincs nyomáspont, és nem kell tamponálni a sebet.)
 • Ütőeres (artériás) vérzés: Élénkpiros lüktető vérzés. Gyors ellátás, elhagyható a sterilizálás.

Nyomókötés, kivéve a nyaki ütőér sérülésénél. Artériás nyomópontok: két felkar, nyak, lágyékhajlat. 

Artériás nyomókötés: steril gézlapot benyomjuk a sebbe (tamponáljuk), erre újabb gézlapot helyezünk. Kibontatlan gézhengert teszünk erre a helyre. Ezután szorosan körkörös pólyamenettel zárjuk a kötést. Az átvérzett kötést nem cseréljük, hanem újabb nyomópárnát helyezünk rá!

26. Ismertesse a sérült ruházatának eltávolítására vonatkozó szabályokat! E

Levetkőztetés: szükséges mértékig. Mindig az ép oldalon kezdjük. A többrétegű ruhát egyszerre vegyük le. Ha nem megy hagyományosan, varrás mentén ollóval felhasítjuk. A sérült kézről órát, gyűrűt el kell távolítani.

27. Ismertesse olyan baleseti mechanizmusokat, amikor súlyos sérülés lehetősége merül fel! E

Súlyos sérülések: combcsont-, medencecsont-, gerinctörések. Baleseti mechanizmusok: kirepül a kocsiból, magasból esés, motoros bukás, leesik a lépcsőn a hátára, illetve gázolás, stb. 

Nem tétel, de hasznos információ!

Betegvizsgáló eljárások, a balesetes levetkőztetése.(vizsgálat, ruházat eltávolítás):

Betegvizsgáló eljárások: 

 • él-e, vagy meghalt,
 • ha meghalt, visszafordítható-e,
 • ha él, eszméletlen, vagy éber-e,
 • ha éber, milyen sérülései vannak (életveszélyes vagy súlyos).

Halál kimondása: törzstől leválasztott fej, szétzúzott koponya, agyvelő látható, több napos vízi hulla.

Eszméletlen sérült vizsgálata:

 • 10 mp-ig figyeljük a légzést, arcunkkal, fülünkkel érzékeljük a légző mozgást, ez a hárompontos érzékelés.

Tájékozódás, teendők baleseti helyszínen, életveszélyre utaló jelek, értékelésük (mentőhívás):

Tájékozódás: az elsősegély megkezdése előtt kell tájékozódnia a történtekről, a még meglévő veszélyforrásról. A helyszín biztosítása. Sérültek állapotának felmérése.

Életveszélyre utaló jelek: 

 • légző-mozgások hiánya, 
 • mozdulatlanság, 
 • felszólításra nem reagál, 
 • a nyak, a vállöv, a felkar, a comb tájékáról sugárban ömlő vér, 
 • az arc szürkés, sápadt, fakó-fehér, verejtékes.

Értékelés: könnyű, súlyos, életveszélyes sérült.

A mentők hívása: 104! Mi történt? > Hol történt (falu, város, utca, házszám, megközelíthetőség, támpont)?  > Hány sérült van? > Milyen az állapotuk? > Kell-e, szükséges-e műszaki mentés?  

© 2014-2021 NON-STOP Autósiskola Kft. · Minden jog fenntartva.